Scofferchef w sposób oczywisty nawiązuje do Masterchefa, z tą jednak różnicą, że wychwala pod niebiosa proste i niekoniecznie zdrowe potrawy. Przepisy są sprawdzone i autorka faktycznie je poleca. Jednakże gotowanie ze Scofferchefem pełne jest ironii i kpiny z co bardziej udziwnionych potraw. Blog adresowany jest też do osób poszukujących ciekawych informacji kulinarnych z kraju i ze świata.

piątek, 20 stycznia 2017


Zdradzę Wam, moi mili, przepis na wyśmienite pesto z polskim akcentem. Świetnie smakuje również po mrożeniu, więc spokojnie można zrobić większą porcję i zamrozić. No dobrze, zagrajmy więc w grę.

Przepis na najlepsze polskie pesto, czyli witaj w kuchni Scofferchefa

Składniki:

  • świeża bazylia (of course) (ten składnik musi górować nad innymi)
  • trochę natki z pietruszki, ale nie mrożonej
  • odrobinę świeżej mięty
  • soczysty czosnek (dodaj tyle by nie zagłuszał innych składników, ale by dało się go wyczuć)
  • sól (syp tyle ile uznasz za stosowne, ale pesto musi być słone)
  • najwyższej jakości oliwa z oliwek (tak na oko)

Sposób przyrządzenia:

Wszystko wrzucamy do pojemnika i blendujemy (ale zbytnio się nie rozdrabniaj).

Sposób podania:

Zawsze z odrobiną oliwy z oliwek.

Sos pesto:

Z majonezem (na bogato) albo z jogurtem greckim (w wersji fit).

A proporcje? Gdzie są proporcje? Chyba nie myślałeś, że tak po prostu wszystko zdradzę, co? Prawdziwy kucharz nigdy do końca nie zdradza swoich przepisów;)



5 komentarzy:

  1. Dodatek mięty musi być nieziemski *-* wygląda przewspaniale- ten kolorek!
    https://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że Ci się podoba:) Aczkolwiek zieleń jest troszeczkę zbyt nasycona. Jednak z braku lepszych darmowych zdjęć to musi na razie wystarczyć. Jak się dorobię swoich to podmienię;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pesto, ale nie miałam jeszcze okazji zrobić swojego własnego. Ostatnio robiłam makaron z pesto i powiem szczerze, że nic tak pysznie nie smakuje, jak makaron domowej roboty z najlepszym pesto. Koniecznie spróbujcie, bo makaron robi się naprawdę bardzo szybko. Ważne jednak to, aby wybrać dobrą mąkę. Ja lubię https://basiazsercem.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla dziecka można by się pokusić o makaron własnej roboty, ale tak dla siebie to hmmm idę na łatwiznę po gotowe gniazdka;)

      Usuń
  4. Również nie miałam okazji, aby skosztować jeszcze domowego pesto. Zawsze kupowałam gotowe i w końcu muszę spróbować zrobić sama. Może będzie lepsze. Dodatkowo na stronie https://najlepszewkuchni.pl/przepis/*/ poszukam sobie jakiś przepisów z pesto i może uda się to w jakiś fajny sposób połączyć.

    OdpowiedzUsuń

Popularne Posty

Translate

Obsługiwane przez usługę Blogger.