Scofferchef w sposób oczywisty nawiązuje do Masterchefa, z tą jednak różnicą, że wychwala pod niebiosa proste i niekoniecznie zdrowe potrawy. Przepisy są sprawdzone i autor faktycznie je poleca. Jednakże gotowanie ze Scofferchefem pełne jest ironii i kpiny z co bardziej udziwnionych potraw. Blog adresowany jest też do osób poszukujących ciekawych informacji kulinarnych z kraju i ze świata.

wtorek, 8 września 2020


Sałatka - słowo klucz każdej szanującej się imprezy. Zapychacze i alkohol to zupełnie inna bajka. Domówka, parapetówka, urodziny, imieniny, rodzinnie czy koleżeńsko, balangowo czy bardziej oficjalnie - sałatka musi być i już. Nie wiesz co dać gościom do jedzenia? Zrób sałatkę. Nie masz pomysłu co zabrać na imprezę składkową? Zrób sałatkę. Wigilia klasowa, studencka, pracownicza? Nie męcz się z barszczem czy śledziami - zrób sałatkę. Jest Ci smutno? Zrób sałatkę. Głodny? Zjedz sałatkę!
No dobra, teraz pozostaje tylko znalezienie takiej sałatki, przy której człowiek się nie narobi, a która będzie zarazem smaczna, tania i efektowna. I w ten sposób dotarliśmy do dwóch fantastycznie dobranych słów: sałatka porowa.
Podstawowymi składnikami tej sałatki wielowarzywnej jest por, kukurydza, fasola czerwona, groszek i majonez. To jest absolutne minimum. 
W zależności od tego jak potraktujemy pora możemy mieć sałatkę łagodną bądź ostrą. To Ty i tylko Ty decydujesz o stanie podniebienia swoich gości.

Składniki:

  • por
  • kukurydza z puszki
  • fasola czerwona z puszki
  • groszek zielony z puszki albo mrożony (im drobniejszy tym smaczniejszy)
  • ogórek świeży lub kiszony
  • oliwki czarne
  • oliwki zielone (mogą być z nadzieniem paprykowym)
  • majonez 
  • opcjonalnie papryka czerwona (by dodać koloru) lub chili (by dodać pikanterii)
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

Zawartość z puszek (kukurydza, fasola czerwona, groszek) przesypujemy na duże sitko, płuczemy wszystko pod bieżącą wodą (zimną!). Jeśli decydujemy się na groszek mrożony, wtedy należy pamiętać, by gotować go bez przykrycia (tak robimy ze wszystkimi zielonymi warzywami, jeśli chcemy zachować ich piękny, zielony kolor), a po ugotowaniu porządnie wystudzić (uwierzcie mi na słowo: ciepły groszek z majonezem to jest naprawdę kiepski pomysł).
Pora kroimy w całości na cienkie krążki (im cieńsze tym lepiej), które następnie palcami rozwarstwiamy. Jeśli chcemy złagodzić ostry smak świeżego pora, musimy go sparzyć (czyli polewamy go przez chwilę wrzątkiem).
Ogórka kroimy według własnych upodobań (byle nie w drobną kostkę).
Oliwki możemy podać na bogato czyli w całości bądź oszczędnie czyli przepoławiamy.
Papryka według własnego widzimisie.
Wszystko wrzucamy do dużej miski, dodajemy sól, pieprz oraz przynajmniej dwie łyżki majonezu. Mieszamy i voilà! Danie gotowe, goście wniebowzięci.

Zdjęcia: Scoffer

1 komentarz:

Popularne Posty

Translate

Obsługiwane przez usługę Blogger.