Twoja zupa jest zbyt słona, za pikantna, mdła, za tłusta, za gęsta lub za rzadka? Spokojnie, zaraz to naprawimy.
Zbyt słona?
- Wrzuć surowego ziemniaka lub torebkę ryżu, pogotuj kilka minut następnie wyjmij z zupy.
- W przypadku lekko przesolonej zupy dodaj śmietany lub wrzuć białko jajka.
- Gdy nic nie pomaga należy wówczas zwiększyć objętość zupy, czyli dolać więcej wody i dodać więcej warzyw.
Za pikantna?
- Dodaj śmietanki lub śmietany (pamiętaj, że w przypadku dodania do zupy śmietany 18% najpierw musisz ją zahartować)
- Wrzuć surowego ziemniaka lub torebkę ryżu.
- Dodaj soku z cytryny.
- Dodaj przecieru pomidorowego - oczywiście jeśli pasuje on do Twojej zupy (żurek z przecierem pomidorowym to raczej kiepski pomysł)
- Najlepiej jednak zwiększ ilość składników w zupie. Jeśli masz trochę bulionu to koniecznie go dolej.
- W ostateczności dolej wody. Trudno, zupa będzie wodnista, ale nikt przynajmniej nie będzie ział ogniem;)
Mdła?
- Dodaj przyprawy i zioła (do wyboru: anyż, bazylia, chili, chrzan, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, jałowiec, kminek, kolendra, koperek, liść laurowy, lubczyk, majeranek, natka z pietruszki, oregano, pieprz, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie).
- Dodaj sól.
- Dodaj soku z cytryny lub trochę octu winnego.
- Dodaj maggi lub sosu sojowego.
- Dodaj kostkę bulionową.
Za tłusta?
- Ostudź, włóż do lodówki na kilkanaście minut, a następnie usuń z wierzchu tłustą warstwę. (Jeśli nie chcesz mieć zbyt tłustej zupy, pamiętaj by przed gotowaniem zdjąć skórę z kurczaka/indyka).
- Na powierzchni zupy połóż papier pergaminowy. Powinno pomóc za pierwszym razem. Jeśli nie masz papieru pergaminowego zastosuj papierowy ręcznik kuchenny (z tym, że musisz naprawdę szybko go zdjąć z zupy, a całą operację powtórzyć kilka razy z nowym ręcznikiem).
- Do gazy włóż kilka kostek lodu i zbieraj tłuszcz z zupy przesuwając tym pakunkiem po jej powierzchni.
- Podczas gotowania włóż do zupy surowe białko jajka. Zostaw je na kilka minut, a następnie wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej.
Zbyt gęsta?
- Jeśli bardzo - dolej bulionu lub w ostateczności wodę (pamiętaj, że po tych zabiegach zupę trzeba będzie doprawić).
- Jeśli tylko trochę - dodaj śmietany/śmietanki.
Za rzadka?
- Dodaj zasmażkę.
- Do gotującej się zupy wrzuć porcję kaszy manny i gotuj tyle, ile jest podane na opakowaniu (nieustannie mieszając).
- Do gotującej się zupy wrzuć ryż lub makaron i gotuj tyle, ile jest podane na opakowaniu.
- Jeśli masz na to czas ugotuj w drugim garnku trochę warzyw i dodaj do zupy. Można też dodać więcej ziemniaków, kaszę jęczmienną lub kaszę jaglaną.
- Do gotującej się zupy powoli dodawaj roztrzepane, surowe żółtko jaja (w przeciwnym razie zetnie się i trudno je będzie potem rozetrzeć w zupie). Można też dodać ugotowane żółtko, które należy wcześniej dokładnie przetrzeć przez sitko.
- Dobrym pomysłem jest też zblendowanie zupy i udawanie, że po prostu tak miało być od samego początku (taka zupa ma ten plus, że nie widać w niej poszczególnych warzyw, jest więc szansa, że każdy z domowników bez grymaszenia zje solidną porcję gotowanych warzyw).
- Dodaj trochę płatków ziemniaczanych. Jeśli nie masz płatków możesz dodać trochę mąki ziemniaczanej bardzo dokładnie wymieszanej z zimną wodą. Zupę należy wówczas doprowadzić do wrzenia.
- I mój ulubiony sposób: poczekaj aż nadmiar wody wyparuje podczas gotowania;)
Grafika: Mustafa shehadeh z Pixabay
0 komentarze:
Prześlij komentarz